Мабуть, кожен знає, що філологічний факультет славиться не тільки відомими науковцями, дослідниками, вченими, але й неймовірною жіночою вродою, розумом та грацією. З поняттям моди ми стикаємося постійно: на вулицях, у повсякденному житті, вона впливає на нас із екранів телевізорів, обкладинок популярних журналів. Інколи те, що спочатку не сприймалося, стає модним, адже поняття тренду є дуже нестабільним, воно пов’язане з частою зміною естетичних смаків і вподобань, тому кожного року й кожного сезону мода змінюється. І ті речі, які залишаються актуальними хоча б декілька років, із впевненістю можна назвати класикою. Та чи торкається це вишитого вбрання? Чи модні вишиванки зараз? Чи захопить національний колорит українського вбрання всю фешн індустрію? Українська вишиванка – модний бренд чи символ українства? Про це та інше читайте далі.

vushuvankaПропоную вам заглибитися в давнину століть, коли вишиванка мала не тільки національну специфіку, але й неабиякий символізм. Здавна українці у святкові дні встеляли столи білими вишитими скатертинами. Насамперед, це було пов’язане з вірою у культове значення вишивки, що за уявленнями наших предків могла притягувати у дім достаток і служила своєрідним оберегом від усіх бід. Для багатьох поколінь українців одяг, прикрашений різноманітними орнаментами, був як щоденним, так і святковим вбранням. Його вишивали власноруч, вкладаючи у візерунки не тільки таємничі символи, але й частиночку самого себе. Саме тому українська вишиванка супроводжувала людину від народження аж до смерті.

У радянські часи українську вишиванку частково забороняли, проте це не применшимо її значення для українства. Провідну роль у започаткуванні моди вдягання вишиванки під піджак надають Іванові Франку, який за спогадами сучасників “відрізнявся от загалу своїм костюмом – вишиваною сорочкою серед пишних комірців і краваток”. У ХХ столітті попри часткові заборони було випущено три типи сорочок: “українка” (з відкладним коміром та одноколірною вишивкою), “гуцулка” (з багатоколірною гамою і переважно червоними кольорами), “чумачка” (з вишитою пазухою та низеньким комірцем – стійкою). Коли ж вишиванка набула рис ділового одягу? Як не парадоксально, але це пов’язано насамперед із іменем Микити Хрущова, який полюбляв українські вишивки і часто з’являвся у ній на публіці. Із наближенням відродження Незалежності України вишиванка почала рішуче повертати свою загальнонародність. Як і чоловічі, так і жіночі варіації на тему традиційних вишиванок нині поширені на мітингах, урочистих заходах та навіть у весільній моді.

Цікаво, що відбувалося опитування респондентів, у ході якого людей просили дати визначення слову “вишиванка”. Отож результати опитування були такими: для деяких людей вишиванка – “невід’ємна частина української національності, те, що свідчить про приналежність до певної нації”, для інших ж вишиванка – “стан душі”. Українська вишиванка для 92,86% опитуваних виявилася символом національної приналежності і гордості. Третина опитуваних вважають, що українців без вишиванки не існує! Дехто вважає, що вишиванки полюбляють одягати більше жінки, а не чоловіки. Але чи так це насправді? За результатом опитування національний одяг є у гардеробі як чоловіків, так і жінок, зокрема 3 вишиванки у дівчини, 2 – у хлопця. Це ще раз підтверджує, що вишиванка в уявленні пересічного українця – не тільки згадки минулого, національний колоритний одяг, але це стильно й модно.

Українська вишиванка традиція чи бренд? Сьогодні українська вишиванка всюди: без неї не проходить жодне національне свято, вона є невід’ємною частиною гардеробу бізнес-людей, нею оздоблюють інтер’єр, вона є важливим елементом у всіх модних заходах, вечірках. Чимало дизайнерів використовують українські мотиви як елемент своїх колекцій. Насамперед, це львівські дизайнери Соломія Яцентюк, Світлана Микитюк, Оксана Муха. Також, світові дизайнери такі як Кензо, який перебував на Львівському тижні моди Lviv Fashion Week, зауважив, що українська вишивка – найбільш цінний самобутній елемент моди кожної країни.

Українські мотиви завжди будуть залишатися як елементом фешн індустрії, так і символом українства. Українська вишиванка – це стильно й модно, адже традиції не старіють!

Ольга НАДІЛЬНА