ecology (1)Скептики складають велику частину українського суспільства, та воно, як на мене, тримається на ентузіастах. Тому, якщо ви скажете, що книжка не має шансів на виживання, адже зараз усього лише один девайс спроможний вмістити в собі більше тисячі книжок, я не здивуюся. Зазвичай деякі ще й додають “зубасте” питання: “А скільки дерев ми винищимо, поки книжка потрапить до наших рук? Чи це ціна знань?”

Звичайно, техніка – це класно, але враження від паперової книги замінити неможливо. Хоча крафт (екологічний папір) з’явився нещодавно, але його популярність все більше й більше набирає обертів. Він дозволяє не хвилюватися за зникнення зелених легень нашої планети, адже за всіма параметрами випереджає звичайний папір. До того ж, особливо приємно дивує ціна. Яскраві блокноти, симпатичні ручки, книжки та листівки: ви можете і не зауважувати різниці, але крафт-папір оточує нас і впливає на поліпшення нашого екологічного становища. Багато високорозвинених держав уже починають вводити у процес таку важливу новинку, але, на жаль, в Україні еко-папір ще не набув таких масштабних розмахів. Якщо у наших державах-сусідках ми можемо знайти навіть окремі книжкові крамниці з еко-виданнями, то в Україні найреальніше замовити вподобану книжку чи блокнот лише через інтернет-магазини, і то треба докласти зусиль, аби натрапити на такі.

ecology (2)Крафт має багато переваг, але найголовніша — жодне дерево не постраждало від створення цього матеріалу. Блокнот із листя банана? Та легко! Книжка, сторінки якої пройшли вторинну переробку? Не проблема! Чи, може, папір із каменю чи соломи? Не всі способи є повністю екологічними, але, як бачите, є варіанти та можливості для створення такого паперу.
Щороку в багатьох країнах проводяться різноманітні екологічні заходи та виставки. Наприклад, у 2013 році у Львівському Музеї етнографії та художнього промислу було представлено виставку відомого італійського фотохудожника Луки Бракалі.

До Львова італійський фотограф привіз тридцять світлин створених ним у період з 2000-го по 2009-ий роки. Об’єднав їх загальною назвою “Екосистеми”.

“Дев’ятнадцять і навіть трохи більше днів два майстри вручну у містечку Фабріано, що є італійською батьківщиною паперового виробництва, працювали над папером для моїх фото. Він зроблений із бавовни і має чудову здатність передавати найменші відтінки кольорів. Сам папір без фото уже є шедевром”, – каже Лука Бракалі.

За допомогою фотомистецтва майстер намагається привернути увагу до проблем збереження навколишнього середовища. Фотограф побував на Північному Полюсі у складі експедиції, фотографував в Арктиці та Антрактиді. Каже, найбільша проблема – це танення льодовиків.

Не будьмо байдужими до нашої планети, тимпаче, що способів їй допомогти більш, ніж достатньо!

Ірина БАТЮК