selfie_folo (1)Недуга чи захоплення? Чи варто боротися з цим? Та й узагалі – чому ж такі фото стали трендом? На всі ці запитання ми разом шукатимемо відповіді, а ще дізнаємось кілька маловідомих фактів, які ошелешать вас і змінять уявлення про це невинне, на перший погляд, захоплення.

Що ж, дорогі читачі, розпочнемо! Зовсім нещодавно в нашу культуру влилося селфі і дуже швидко здобуло популярність. Зараз важко знайти людину, на сторінці якої в соціальній мережі не красується таке фото. Деякі вчені взагалі вважають хворобою постійне бажання фотографувати себе.

Отож пропоную вам познайомитися ближче із таким популярним сьогодні терміном, як “селфі”. “Self” з англійської мови перекладається як “сам, себе”, тобто це фото самого себе. Назва виникла на австралійському форумі у 2002 році. Перші фото такого типу з’явилися у 1900 рік, що пов’язано із появою портативної камери “Kodak Brownie”. Для того, аби знерухомити камеру, використовували штатив, без якого зробити такий знімок було просто неможливо. Уявіть собі, скільки зусиль треба було докласти, аби тремтячими руками зробити вдале фото!

Слово “selfie” стало найуживанішим терміном в англомовних країнах у 2013 році і було включено до Оксфордського словника англійської мови, а в листопаді 2013 слово “selfie” обрано “словом року”. Його по праву вважають феноменом сучасності!

І ось вам, любі читачі, цікавинка! Ентузіасти, об’єднані в групу “Український переклад” на Facebook, шукають українські відповідники подібним словам. Один із користувачів придумав називати фотоавтопортрети, зроблені за допомогою мобільного пристрою, “самусями”. Проте багато “лайків” запропонований варіант не набрав, а все через суфікс -усь, який слугує засобом вираження категорії здрібнілості іменників, і перетворює знімок у щось зменшено-пестливе.

selfie_folo (1)Деякі дослідники вважають, що в бажанні фотографувати самого себе існує психологічний підтекст. Сьогодні, дорогі читачі, на їхню думку, ми маємо справу із захворюванням, що без перебільшень, багатьох жителів усієї планети.
Тож з’ясуймо, чи варто нам боятися цього явища і чи взагалі доцільно називати це хворобою. Селфі, або ж пристрасть до фото автопортрету, перетворилось на своєрідну епідемію. Американські вчені оприлюднили інформацію про те, що прихильність до селфі є нічим іншим як психічним розладом, який характеризується постійним бажанням знімати себе на камеру та оприлюднювати фото в мережі Інтернет. Захворювання назвали “selfies”. До речі, воно має кілька стадій, за якими можна визначити, чи безнадійно Ви хворий, чи ж навпаки, ще не все втрачено.

Отже, увага! На першій стадії хворий фотографує себе приблизно тричі на день, але не викладає отримані знімки в Інтернет. Коли хвороба переходить на другу стадію або, як її ще називають, гостру, то людина робить селфі більш, як три рази на добу, та оприлюднює знімки на сторінках соціальних мереж. Під час третьої стадії людина не підвладна контролю, вона робить власні фотопортрети дуже часто і розміщує в мережі більше шести разів протягом доби. Якщо Ви впізнали в описі свої дії, тоді починайте боятися, адже ліків від цієї хвороби поки що немає, кажуть спеціалісти. Однак американці зараз приходять до висновку, що це можна лікувати антидепресантами. Інтернет-користувачі вважають, що єдиний спосіб “підлікуватись” – просто викинути мобільний пристрій і зайнятися більш корисною справою! Тому, якщо Ви – щасливий власник нового смартфону, то ні за яких обставин не показуйте цю статтю своїм рідним! А раптом вони приймуть рішення лікувати Вас запропонованим методом?

Як бачимо, селфі вже не мода, а діагноз. Можливо, це на папері має вигляд зовсім не загрозливий, однак причини і вся суть явища має страхітливий першопочаток. І зараз я вам поясню, в чому справа. Лікарі визначили, що постійне бажання фотографувати себе і викладати знімки на загальний огляд – це лише спосіб компенсувати відсутність самоповаги. Психологи б’ють на сполох. Це ніщо інше, як психічний розлад. Люди докладають багато зусиль, аби стати “своїми” в суспільстві, але нічого не роблять задля розвитку своєї особистості. Тому часто оточення відкидає таку людину.
Настає момент розчарування і пошуку шляхів підвищення втраченої самоповаги. Сьогодні ці шляхи зводяться у єдину дорогу, яку ми умовно назвемо “дорогою селфі”. Це своєрідна спроба показати власне життя в барвистішому світлі собі ж самому. Проте фахівці вважають, що проблема серйозніша, ніж здається. А знаєте чому? Тому що під загрозою найцінніше, що є у нас, – життя. Люди ризикують ним, аби зробити оригінальний знімок в екстремальних умовах: наприклад, на великій висоті чи поряд із хижими тваринами.

Інтернет рясніє рейтингами, новинами про нову модну “хвилю” селфі: найсмішніші, найнезвичніші, найпопулярніші або ж найекстремальніші. Так, користувачі роблять неймовірні зусилля, щоб опинитись на вершині рейтингу. Думаю, Вам на очі потрапляло селфі на верхівці статуї Христа в Ріо-де-Жанейро, яке навіть часто з’являлося на телевізійних екранах. Два мандрівники піднялися на монумент висотою у 38 метрів. Подолавши кількасот сходинок, вони без страхівки дісталися верхівки статуї, аби своїми селфі вразити найвідважніших екстремалів.

selfie_folo (2)Не один мільйон глядачів здивував захопливиий ролик про пригоди американця, який протягом трьох років мандрував світом. У кожному з найцікавіших місць він знімав невеличкі ролики, які згодом об’єднав у єдине відео-селфі.
Споглядати таку красу цікаво і навіть пізнавально, хоча ризик також присутній під час знімання. Та є ще одна група ентузіастів, знімки яких в одних викликають сміх, в інших жалість, а ще в декотрих – бажання наслідувати. Так, мене справді вразили селфі з “зубним болем”, якими рясніють соцмережі. Японські красуні тримаються за обличчя долонями, вдаючи, ніби в них болять зуби. Як вам такий тренд із Японії? Незвично ще для нас, однак ми маємо не менш кумедний аналог. І ви, напевно, здогадались, що мова йде про “качині губи”. Не зрозуміло, з яких причин такі фото набули популярності: це вже не оригінально, не привабливо і не мило. Для дівчат, які фотографують себе у такому вигляді, вже давно придумано безліч образливих прізвиськ. Таким чином, бачимо, що багато людей стають “жертвами” цієї недуги, і у такий спосіб просто перетворюють своє фото в об’єкт для глузування і образ.

Якщо відкинути геть песимістичні висновки психологів і безглузді варіанти селфі, то картина має дещо інше забарвлення. Сьогоднішній світ надзвичайно заповнений соціальними мережами. Більшість із нас ретельно вибирає профільні зображення і задумується, як зробити селфі, щоб кожен відвідувач сторінки гідно оцінив фото. Звичайно, далеко не всім зрозуміле це прагнення – багато людей воліє користуватись знімками, зробленими не власноручно. Однак селфі має перевагу: тебе ніхто не змушує говорити “сир” і посміхатися. Селфі – це твоє світовідчуття.
Як бачимо, селфі влилось у наше повсякденне життя, а з появою смартфонів, що мають фронтальну камеру, селфі стало його невід’ємною частиною. Робити селфі полюбляють політики, актори та спортсмени. Ба більше – сам Папа Римський охоче фотографується із вірянами для селфі. Ось так!

Якщо Ви також облюбували так звані “знімки себе”, а ваші знайомі побачили вас у всіх доступних місцях і з найрізноманітніших ракурсів, то в мережі на вас вже чекає сила-силенна порад – як зробити оригінальне селфі. І це, очевидно, викликано появою селфі-фобії: людина боїться зробити невдалий знімок. На превеликий жаль маємо сумні історії із трагічним фіналом. Приміром у нас, на Львівщині, студентка проходила через міст і вирішила зробити селфі на фоні річки, проте не втрималась. Життя юної дівчини врятувати лікарям не вдалося.
А ще хочу поділитись із вами цікавою знахідкою. Існує міні-блог, який називається “Селфі на похороні”. Засновників надихнув президент США, що сфотографувався у жанрі селфі на панахиді. Тепер користувачі та гості блогу викладають фото, зроблені на похороні.

Думок щодо цього явища може бути безліч. Читайте, аналізуйте! А головне, якщо вам це подобається, то фотографуйте себе на здоров’я і діліться знімками зі світом! Як говорив британський фотограф Біл Брандт: “Фотографія – це не спорт. У неї немає правил. Усе має бути випробувано”. Тож, якщо вам до душі фото у стилі “селфі”, то вмикайте фантазію і вперед! (Але не дуже захоплюйтеся :).

Роксолана Лещук