Декілька років тому лідер гурту “Скрябін” Кузьма зняв зі свого авто кліп на пісню “Руїна”: йому назустріч мчав зі швидкістю молоковоз… Ніхто й не міг уявити, що цей епізод стане пророчим у його житті. Жахлива звістка про ДТП, у якій загинув Андрій Кузьменко, збентежила всю країну. Багато людей сподівалось, що це виявиться неправдою. Та вже через деякий час, коли у соцмережах почали з’являтися фото із місця ДТП, час ніби зупинився – зупинилося серце співака.

Близькі люди і родина знали його як Андрія Кузьменка, друзі і побратими з любов’ю в серці називали його Кузею, для прихильників він був просто Скрябіним.

Андрій Кузьменко був щирим українцем, його пісні – життєві, наповнені змістом. Напевно, не знайдеться людини, яка б не чула хоч одну пісню гурту “Скрябін”. Характерним є те, що тексти пісень, які виконував гурт, а часом і музику, Кузьма писав сам. У піснях він легко й саркастично висміював хлопців-олігархів, жіночу зраду та врешті-решт маршрутки, “як великі собачі будки”. Його харизматичність і глибокий патріотизм дозволяли йому, незважаючи на всі нетрі шоу-бізнесу, залишатися собою, простим і амбітним хлопчиною з Новояворівська, з великим багажем мрій і сподівань, а головне – вірою в себе і власне майбутнє. Про таких, як він, часто кажуть “людина з народу”. Напевно, саме тому його пісні так глибоко запали нам в серця. Мабуть, багато хто гортав фотоальбом під “Старі фотографії”, згадував свій останній шкільний вечір під пісню “Випускний”, вітав маму, доки з радіо лунало: “Мам, ти мене вибач, що я став дорослим, і вже минула сорок третя осінь, як я побачив перший раз свій дім…”

Друзі Андрія згадують, що на всіх концертах, фестивалях та й у повсякденному житті він завжди мило посміхався, незважаючи на втому та різні негаразди.

В житті буває так, що чомусь найкращі з найкращих ідуть рано. Кузьма один із небагатьох співаків, у піснях якого не просто був сенс – там була життєва мудрість. Як зізнаються друзі, події останнього року багато що змінили в поглядах на життя і в планах музиканта. У розпал подій на Майдані Кузьма написав пісню “Революція у вогні”, відеорядом до якої стали кадри протистояння мітингувальників і беркутівців. Згодом, він чим міг допомагав воякам у зоні АТО: купував бронежилети і медикаменти, які передавав на фронт через волонтерів. Іноді він забирав до себе додому бійців, які лікувались у Києві, щоб погодувати, помити, допомогти з обмундируванням і просто розрадити та підтримати. Велика людина з великим серцем – для кожного із нас Кузьма.

Його музика не забудеться, бо те, що справжнє – не забувається ніколи!

Ольга НАДІЛЬНА