ДНІ ФІЛОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

Пасха і масові гуляння вже позаду, але тобі все рівно хочеться святкувати. Тоді ти звернувся за адресою. У нас усе тільки починається. В останній тиждень квітня ми відзначаємо Дні філологічного факультету.

– Дні філологічного факультету це яскрава можливість відчути себе справжнім студентом. Нагадати, що студентське життя це не лише навчання, а й хороша нагода проявити себе як цікаву особистість, показати своє я з іншої сторони.

a_99ae3c82– Щодо програми, то цього року передбачається чимало заходів. Зокрема викладач, першокурсник та студент року, Що? Де? Коли?, шаховий турнір, найкраще есе. Також хотіли ввести ще дещо гумористичне, проте це, мабуть, буде сюрпризом. Заключний етап — шоу «Співи з викладачами», опісля якого відбудеться дискотека.

– Викладач року, це як? Розкажи, будь ласка, як будуть проводитися заходи.

– Викладач року. Все буде вирішуватися голосуванням студентів. Кожна група напише на листку свого кандидата і староста повинен буде це затвердити.

–  Попередньо будуть формуватися якісь списки, чи можливо бюлетні)))?

– Ні ні, всіх кандидатів будуть пропонувати на листках самі студенти вже при голосуванні. Потім кожна кафедра визначить свого незалежного спостерігача і разом з деканом вирішать, хто яку номінацію з п’яти можливих отримав. Не відхиляю ймовірності, що може виникнути спірне питання. Тоді вирішувати буде «незалежна комісія».Проте минулого року зі значною різницею переміг Крохмальний. Надіюсь і цього року спірних випадків не виникне.

– Як щодо студента року?

– Відповідно студента року будуть пропонувати самі викладачі. На кафедрах радитимуться чию кандидатуру їм хотілося би бачити в цій номінації. А вже в заключному галаконцерті будуть нагороджуватися переможці.

– Що ти можеш сказати про конкурс есе?

– Сам конкурс полягає в написанні есейки на одну із 14 запропонованих тем. Цього року теми – це цитати і з творів Ліни Костенко. Вимоги – писати по-українськи і не забути занести своє творіння до 23 квітня в 324 аудиторію. Щодо ідеї то вона нова, я б сказав дуже нова. Виникла вона спонтанно. Спочатку прокинулася думка про «Танці з викладачами», але одним лише заходом дні філологічно ситі не будуть. Тому захотілося чогось цікавого і рідного вже для самого філолога. Вирішив, що добре було б і ще щось додати. Так в один вечір народилися студент і викладач року. І талон зранку на екзамені)))).

– Вже надалі хтось допомагав тобі?

a_3f9ac3b3– Так, безперечно, сам я б не впорався. Міцну підтримку отримав з боку студентської ради та профспілки. Особливо хороша допомога прийшла від Захлюпаної Ніни Михайлівни, викладачки української мови. Запитаєш чому саме вона? Не знаю… Виникло це якось інтуїтивно. З’явилась ідея, тай думаю, а було не було. Підійшов, поділився. І таки не прогадав. Справді дуже хороша людина. Вона ще з перших днів була серйозно налаштована. Переживала, мабуть, більше за всіх. І минулого року все далося на славу, тому й сумнівів нема, що цьогорічний конкурс пройде негірше. Ті котрі будуть хорошими має намір видавати.
Одним із найбільш страшних моментів для мене був той, коли я з цим задумом прийшов до декана. Здавалося, зараз мені скажуть :«Бувай, хлопче!». Але ні. Я був приємно вражений, навіть не те слово вражений. Ярослав Іванович не лише підтримав мене, а й радів, що серед студентів народжуються нові цікаві ідеї. Таке ми зустрінемо далеко не в кожному деканаті.

– Ти казав про танці. Чому першими були саме танці?

– Ну тут було багато якихось поштовхів. Бальні танці були популярні якраз на той час. Вже дещо мав практику (допомагав організовувати подібний захід), виглядало все якось так кольорово. Нелегко, щоправда, було, проте півтора місяця тренувань дали значні результати. В основному виконували латину та стандарт, хоча було декілька власних інтерпретацій. Були як сольні так і колективні номери. Участь брали 5 пар. Один з яких обов’язково мав бути студент, інший – викладач. Дуже допомогла нам Юля Скочеляс. Зараз це студентка 4 курс арабістики. Вона вже професійно вказувала нам на наші помилки. Ну тішило те, що всі були задоволені. Дехто навіть після того підходив і в захваті казав: „Як все класно вийшло”.

– Цього року також будуть танці?

a_19048b30– Ні. Цього року ми вирішили зробити конкурс «Співи з викладачами». Планувалося його провести ще восени, але завадив карантин, згодом зима, сесія, піст. А от кінець квітня якраз супер. Вже і  тепло, настрій весняний, але ще не всі переймаються майбутньою сесією. Це буде чимось схоже на танці. Теж 5 пар-учасників, відбуватиметься також в Галактиці. Кожна пара виконуватиме по дві пісні, крім того буде розважальна програма для глядачів. Що це буде я не скажу, поінтригую трішки.

– Виникали якісь проблеми можливо і суперечки під час репетицій?

– Ну щоб до суперечок то не доходило. Був один неприємний момент на танцях. Один із викладачів відмовився брати участь в конкурсі за півтори тижня до виступу. Вийшла трішки накладка. Довелося новому учаснику в дуже короткий термін вчити всю програму. Та незважаючи на обставини все пройшло на ура.
Щодо співів, то нічого поганого не було. Виникали маленькі проблемки з учасниками, бо дівчат з чарівним голосом виявилося набагато більше, ніж хлопців. Але і це вже позаду. Трішки було складно і з бажаючими взагалі. Дехто посилався на брак часу, хтось на навчання чи на здоров’я. Але згодом всі підійшли із значно більшим ентузіазмом.

– Який репертуар, іншомовні композиції є?

– Є лише одна, польська. Але думаю філологи зрозуміють зміст, тим паче пісня відома. – наспівує слова – Всі решту українські. Особлива позиція була також щодо російськомовних. Одна із учасниць хотіла, проте ні є ні. Та й і вважаю є достатньо українських пісень і задоволення вони принесуть більше. Щодо стилів, то зустрічаються різноманітні – як поп так і народні.

– Хто і як буде оцінювати наших співаків?

– Звичайно це буде журі, проте формуватися воно буде і зі студентів, і з викладачів, і знавців вокалу. Також буде і глядацьке голосування.  Проте варто наголосити, що це не є конкурс професійних співаків. Бо до нас мало хто прийшов з вже хоч з якоюсь підготовкою. Але напевно саме в тому і є сама родзинка того конкурсу – він аматорський. Відповідно значну увагу будуть приділяти харизмі, щирості, вмінню ділитися душею з глядачами. Так в даному випадку вокал це важливо. Але наша мета створити справжню дружню атмосферу. Створити справжнє тепле свято.

– А ти б хотів бути одним із членів журі?

– В даному випадку ні. Просто коли ти день в день проводиш час з ними, звикаєш. То судити когось просто навіть і не посмієш. Всі для тебе однаково талановиті. І був в мене переможець – всі пари, жалію в деякій мірі, що не зміг вручити грамоти з першим місцем усім на репетиції.

– Отже на кінець нагадай нам коли і де відбудуться «співи з викладачами»?

– Усе буде відбуватися в клубі «Галактика» за адресою Львів-Винники, вул.Миколайчука 1. Щодо квитків та детальнішої інформації звертайтеся до мене. Залюбки допоможу.

Ольга ГРАБЧАК