ЛЬВІВ СТАВ СТАРШИМ!

x_6c3f5c79В одному із французьких літописних стародруків 1240 рік зазначено, як рік заснування Львова: «Леополіс або Львів, центр воєводства поблизу Польщі, що як повідомляють, був заснований князем русинів Левом 1240 року над річкою Полтвою і біля підніжжя гори». Це приводить до сумніву, адже точних фактів, що засновником нашого міста був саме Данило немає. Тому частина істориків припускає таку версію, проте вона потребує ще тривалих досліджень.

Нагадаємо, досі найдавніша згадка про Львів датувалася 1256 роком. Цей рік і вважався роком заснування Львова.

Ольга ГРАБЧАК

ФЕСТИВАЛЬ ВУЛИЧНОГО ТАНЦЮ «OPEN STREET DANCE»

break Любиш щось звичне, але по-особливому – тоді тобі на рідні вулиці Львова.

24 квітня в центральній частині Львова відбуватиметься фестиваль вуличного танцю. Відбувається таке дійство не в перше. На приклад минулого року, рідне місто нагадало про себе як культурно-мистецьку столицю 14 березня. Мета проведення проекту «Street-Dance» – це можливість поглянути на звичайне вуличне життя з нового неординарного боку. Вдруге зберуться майстри з усієї України, щоб довести – все звичне, що нас оточує, насправді захоплююче.

Ольга ГРАБЧАК

VIVAT ACADEMIA!

15-16 квітня у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася VIII Всеукраїнська наукова конференція молодих вчених-філологів. Оргкомітет конференції очолив декан філологічного факультету Ярослав Гарасим, заступники – Василь Будний та Ігор Гунчик (заступники декана філологічного факультету). Допомагали їм в організації засідання члени оргкомітету: Данило Ільницький (аспірант філологічного факультету) та студенти філологічного факультету – Богдан Сиванич, Анна Гавриленко, Петро Луньо. Саме вони створювали приємну атмосферу та вітали гостей з інших університетів та міст України, а гостей було чимало – Юлія Починок з Тернополя, а також делегація з Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Програма конференції передбачала наступні етапи роботи: 15 квітня з 9.00 до 10.00 тривала реєстрація учасників, ознайомлення з розкладом засідань, о 10.00 почало роботу пленарне засідання, а потім робота в секціях, яких було три: секція мовознавства, літературознавства та секція фольклористики. Також для гостей наукової конференції львів’яни люб’язно проводили екскурсії містом.

Така конференція проводиться в нашому університеті не вперше і головним її досягненням є тісна співпраця юних науковців, ще студентів, з досвідченими фахівцями, можливість проявити себе, спробувати свої сили у науковій роботі, а також обмін досвідом серед колег, нові цікаві знайомства та спілкування з однодумцями. Цьогорічна конференція не стала винятком. Серед доповідачів можна було побачити багато знайомих студентських обличь. Цікаво, як вони почувалися в такому амплуа? А я вам скажу – впевнено і дуже комфортно! Всі доповіді були оригінальними, цікавими та ретельно підготовленими, а наших доповідачів не лякали ні страх перед публікою, ні каверзні запитання,- вони гідно відстоювали ім’я філолога і впевнено відповідали на всі запитання аудиторії. В кожного учасника відчувався свій стиль викладу та науковий підхід до своєї теми. Більшість з них опрацьовувала літературу не лише українською, але й іноземними мовами, зокрема англійською та польською, працювали з давніми рукописами.

Після урочистого відкриття конференції та привітання Василя Будного та Ігоря Гунчика святковий настрій продовжила Богдана Щурко з доповіддю на тему, близьку всім нам у цей пасхальний час: «Пасхальні проповіді Кирила Транквілвона-Ставровецького.

Слухачі активно долучалися до обговорення виступів та висловлювали свої думки щодо виступу своїх колег. Так, Богдана Деркача (Київський національний університет імені Тараса Шевченка) аудиторія ніяк не хотіла відпускати і просто таки засипала запитання щодо його теми: «Контекстуальний підхід до вивчення фольклору». Його твердження, що при записі фольклорних творів та зборі фольклорного матеріалу слід вказувати не лише дату, місце та особу, від якої взято ці дані, але й обставини, за яких було здійснено ці записи, тобто чи це була невимушена атмосфера чи офіційна зустріч і чи людина знала, що перед ним науковець (адже тоді ставлення до інтерв’юрера значно змінюється). Це викликало жваве обговорення серед аудиторії, багато філологів поділилося свої досвідом та маленькими професійними секретами фольклорної практики). Панувала невимушена, приязна, творча атмосфера, а науковий фактаж розбавляли жарти та цікаві розповіді юних науковців. Зумів зацікавити слухачів порівнянням «чоловічих» та «жіночих» словників і Юрій Римашевський (Львівський національний університет імені Івана Франка). Його доповідь про соціальний компонент у лексичному значенні слова виклала неабияку зацікавленість серед слухацької аудиторії.

Робота в секціях виявилася не менш цікавою. Учасники дивували оригінальними темами, піднімали в своїх роботах нові проблеми та пропонували цікаві методи їх вирішення. Так, Дар’я Анцибор (Київ) доповідала про хіп-хоп культуру – явище нове і цікаве для сучасної молоді та науковців. У своїй роботі вона звернула увагу на схожість культури цього напрямку до українських народних танців, зокрема гопака, а також пролила світло на становлення та розвиток такого явища в українській культурі як хіп-хоп. Нові віяння сучасного суспільства виклала в своїй роботі «Лексична структура засобів масової реклами» Черних Лідія (Львів), що свідчить, що наші юні науковці готові до досліджень та наукової роботи та мають для цього потрібний потенціал.

16 квітня о 10.00 відбулося підведення підсумків та урочисте закриття конференції. А для гостей міста чекала ще одна цікава екскурсія загадковим Львовом.

Тож з певністю можна сказати, що VIII Всеукраїнська наукова конференція молодих вчених-філологів «VIVAT ACADEMIA» пройшла «на ура». Всі були задоволені та щасливі, сповнені новими враженнями та досвідом.

Галина ЯРТИМ

ФОРУМ ДЛЯ МАЛЕЧІ

Ти живеш у квартирі чи у будинку , а вони — в інтернаті , в тебе є батьки , в них — вихователі . Ти мрієш про новий модний ноутбук , а їм потрібна книжка ! У кожного з нас , мабуть , на поличці лежать книжки , які ми прочитали — давно. Книжки, які ми прочитали нещодавно. Книжки, яких ми не читали. Вони просто збирають пил і не приносять тобі жодної радості.

Не будь байдужим! Подаруй дітям шматочок щастя!.

ГО “ Форум видавців “ організовує акцію милосердя. Фестиваль дитячого читання є єдиною в Україні подією, присвячена дитячій літературі та читанню. У продовж фестивалю для дітей і всіх гостей відбудеться маса цікавих заходів: книжковий ярмарок, презентації дитячих видавців, авторські зустрічі, книжкові конкурси та лотереї, благодійні акції.

Ця акція триває до 30 квітня ( окрім 4-5 квітня ). В ці дні з 10 до 22 години у приміщенні Музею Ідей, що на вулиці Валовій 10-А, проводиться збір книг. Детальну інформацію про акцію ти можеш прочитати на сайті www.Lookforum.com.ua.

Пам’ятай, діти з інтернатів, з малозабезпечених сімей чекають книжку саме від тебе! Ти навіть можеш вкласти в середину листівку для дитини.

Поспішай творити добро вже сьогодні!

Наталя ШВЕЦЬ