21-23 квітня 2005 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбудеться ІІІ Всеукраїнська наукова конференція молодих учених-філологів „VIVAT ACADEMIA”.
Запрошуємо до участі студентів, маґістрантів, аспірантів та учнів Малої академії наук.
Для попереднього відбору та проведення конференції створено науковий комітет, до складу якого входять доктори та кандидати філологічних наук.
Детальніше…

Віктор Ющенко: “Друзі, є новий час!”

У день 16 лютого 2005 року на майдані перед Львівським національним університетом імени Івана Франка президента України Віктора Ющенка очікувало близько десяти тисяч студентів львівських навчальних закладів та жителів міста Львова. Цього Високодостойного гостя в робочій поїздці на Львівщину супроводжували: голова секретаріяту президента Олександер Зінченко, голова РНБО Петро Порошенко, міністер внутрішніх справ Юрій Луценко та міністер юстиції Роман Зварич. Президентський кортеж мітингувальники зустріли бурхливими оваціями (які нескоро вщухли!) та живим коридором від вул. Січових Стрільців вулицею Університетською провели до входу в університет. Зі сходів Франкового закладу президент виголосив промову, у якій зазначив, що для нього велике щастя стояти разом із молоддю на цьому майдані, бачити їхні очі, а отже, й наше майбутнє. Звертаючись до присутніх (передусім до студентства) також наголосив на надзвичайному його покликанні: “дивлячись на сучасну українську молодь, бачу в ній носіїв усього того, що сьогодні зветься Україною”. Окрім того, усім присутнім на площі Віктор Ющенко подякував за підтримку й закликав до того, щоб кожен, хто переступає поріг вищого навчального закладу, забув слово “хабар”. По закінченню промови президент поблагословив студентів і разом з иншими членами цієї почесної делегації перейшов до Дзеркальної зали, де відбулася зустріч із ректорами навчальних закладів Львівщини. У ході засідання Глава нашої держави ознайомив освітян із засадничими постулатами діяльности нового українського уряду (Уряду народної довіри). Та, будучи свідомим того, що на цій землі европейські цінності формувалися ще тисячу років тому, президент Ющенко запевнив присутніх, що “ми матимемо европейську націю, яка буде інтегрована до европейських цінностей, европейської культури, европейської освіти, освітніх технологій”. Також президент наголосив на потребі особливої місійної діяльности львівської еліти, яка на його думку, сьогодні є творцем певної моди, моди що пропагує все українське, і яка часто де-инде в Україні стає позицією, водночас Глава держави подякував науковим провідникам Львівщини за їхню громадянську позицію, яку вони проявили і в листопаді, і у грудні на майданах Києва та Львова.

Ректор – ні, радше суперректор – ЛНУ ім. І. Франка Іван Олександрович Вакарчук виклав президентові своє бачення інтеграції України в об’єднану Европу і як один із можливих шляхів запропонував експерементальний “освітянський” шлях евроінтеграції. У своїй суті він передбачає надання певної автономії деяким українським ВНЗ, серед них І.О. Вакарчук відзначив Львівський національний університет імени Івана Франка, Український Католицький Університет та Національний університет “Києво- Могилянську академію”, що, на його думку, мають високий авторитет у науковому світі та вже впродовж тривалого часу плідно співпрацюють із багатьма провідними навчальними закладами Европи. Поза тим ректор нашої alma mater повідомив президентові про те, що Наукова бібліотека, одна з найстаріших уніерситетських бібліотек на сході Европи, яка існує при нашім університеті та містить у своїх фондах унікальні для України рукописи ХІІ – ХІІІ стт., у 2008 році святкуватиме 400- річчя від дня свого заснування (до речі!), та попросив його “президентської уваги” для нашої бібліотеки.

Окрім того, у часі цього святочного “собору” указом президента України, за вагомий особистий внесок у захист демократії, єдности, соборности й незалежности України, відстоювання ідеалів свободи і прав людини, активну громадянську позицію, ректора Львівського національного університету імени Івана Франка Івана Олександровича Вакарчука нагороджено Орденом за заслуги ІІ-го ступеня.
Від імени спільноти філологічного факультету вітаємо нашого (як це вже сказано) суперректора із цією високодостойною нагородою. Жийте нам многа літ!

Іван Бондар