…А МИ ЗА КНИЖКОЮ

Наше життя можна порівняти з книжкою – кожного разу ми відкриваємо все нову сторінку. І так, як і у кожній книжці є момент, що запам’ятовується найбільше, так і в нашому житті хоча б раз на рік повинен бути такий момент. Мабуть, ніхто не здивується, якщо я скажу, що це Форум видавців.

BOOKFORUM_web_POSTERІдея створення Форуму видавців у Львові виникла в Олександри Коваль, президента цього Форуму у 1994році. І ось уже протягом 15 років, коли до міста постукає вересень, книголюби розуміють, що уже не за горами найбільш грандіозні, найбільш насичені подіями чотири дні. З роками Форум ставав популярним серед все більшої та більшої кількості поціновувачів книжки. Вже в 2006 році літературний фестиваль дістав право називатись міжнародним, таким чином його не оминали й іноземні зірки в галузі літератури.

Не оминув нас Форум і цього року. Проходив грандіозний захід під девізом «Час читати» з 15 по 19 вересня.
У гості приїхали понад 290 письменників з 24 країн світу – з Австрії, Азербайджану, Афганістану, Великобританії, Грузії, Данії, Ізраїлю, країн Прибалтики і Західної Європи.

lIT_FESTYVCAL_2010Символічною на Форумі стала цифра 17. Адже на 17Форумі видавців були присутні 17 спеціальних гостей.
Серед найвідоміших був Януш Леон Вишневський (Польща, «Самотність у Мережі» і «Аритмія почуттів»). Почесними гостями були о. Ксаверій Кнотц (Польща, «Секс, якого не знаєте. Для подружжів, які люблять Бога» ), Андрій Сливоцький(США).
Відвідали Форум також Ю. Андрухович(Україна), Є. Бистрицький(Україна), О. Забужко(Україна), Кшиштоф Варга(Польща),Леонідас Донкіс(Литва), Боріс Дубін(Росія), Марек Раєвський(Польща), Мирослав Мартинович(Україна), Терезія Мора(ФРН), Даргос Радкевичус(Литва), Лєв Рубінштейш(Росія), Міхаїл Фрідшан(Росія), Леонід Юзефович(Росія).
Під час Форуму відбулось багато авторських зустрічей, відкритих лекцій та творчих вечорів.
Зокрема,16 вересня о 12.00 відбулась зустріч редакції «Літературна Україна», у якій взяли участь В.Яворівський, М.Слабошпицький, В.Шкляр, С.Бондаренко, Р.Іваничук, М.Матіос.

Заходи Форуму і П’ятого міжнародного літературного фестивалю проводились у Палаці мистецтв, Національному академічному українському драматичному театрі ім. М.Заньковецької, Духовному театрі «Воскресіння», Львівському академічному театрі ім. Леся Курбаса, у музеях, мистецьких галереях, бібліотеках, навчальних закладах, клубах, кав’ярнях.

Не менш важливою була подія, що відбулась 17вересня у Львівському національному університеті ім. І.Франка, тобто у нашому рідному закладі. Так-звану лекцію та автограф-зустріч проводив Дмитро Павличко. Перед зустріччю всі охочі могли придбати одну з найновіших збірок Д.Павличка, такі як «Автодафе», «Час» та збірки перекладів із різних мов. Приїзд письменника спричинив неабиякий фурор.На лекції було присутньо багато викладачів та студентів. Охочих було так багато, що лекцію довелось перенести в актовий зал, в той час як планувалась вона у дзеркальному залі. Перед, а загалом після зустрічі всі охочі мали можливість взяти автограф в улюбленого поета.Найважливіше що закарбувалося в пам’яті після зустрічі з Д.Павличком, був його заклик до об»єднання і спільної боротьби за нашу неньку Україну.
Якось Юрій Андрухович сказав чудові слова: «Українська книга потрібна світові. Є щось таке, що світові можемо сказати лише ми. Якщо цього не скажемо ми, то світові цього не скаже ніхто…», тому не бійтеся творити, виливати свої роздуми на аркуш паперу – може, саме ваша книжка теж красуватиметься на Форумі видавців.

Дарина ВОРОНОВСЬКА

Х МІЖНАРОДНИЙ ТЕАТРАЛЬНИЙ ФЕСТИВАЛЬ
“ЗОЛОТИЙ ЛЕВ 2010”

Львів – це місто мистецтва, бо саме тут навіть серед алей парку кожен листочок вишукано танцює вальс під осінню мелодію вуличного музиканта; бо саме тут люди знімають свої маски, або ж, навпаки, майстерно грають у свої ролі.

zolotoj_lev_24_9_9Тому і не дивно, що цього року протягом 1-7 жовтня відбудеться ювілейний, уже Х Міжнародний театральний фестиваль «Золотий лев -2010». У програму фестивалю входять найрізноманітніші театральні заходи: карнавали, алея живих скульптур, вуличні вистави , театральні постанови та концерти, які представлятимуть українські та іноземні театри. Це є і Кишинівський державний російський драматичний театр ім. А. П. Чехова (Молдова), Люблінський театр «Provisorium» та Краківський театр «Laznia Nowa” (Польща), Слупський Новий театр ім. Віткаци (Польща), Бекешчабський драматичний театр ім. М. Йока (Угорщина), Віденський театр ТАБОР (Австрія), Пермський театр «У Моста» (Росія), Театральна компанія DOGSTAR (Інвернес, Шотландія), Каліфорнійський театр «Arlekin Players» (Америка), Державний молодіжний театр ім. М. Вахідова (Душанбе, Таджикистан), Новий театр ім. Віткаци з Польщі , Краківський театр «КТО». Серед українських – Львівський академічний духовний театр «Воскресіння», Київський молодіжний театр «Дах», Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса, Луганський драматичний театр, Євпаторійський театр живої скульптури, Харківський державний академічний драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка та Новий Київський театр «Театр». Серед гостей свята відомі актори, режисери та митці. Саме тут ми маємо можливість побачити вистави світового визнання,прем’єри, експресіональні постановки молодих театрів, відчути справжність почуттів та пульс модерну сучасного театру.

Тиждень театрального мистецтва, мистецтва перевтілення, мистецтва образу та ідеї – своєрідна казка,що дарує враження, які залишаються в нашій пам’яті надовго. Казка, яка здійснює мрії і пробуджує фантазії. Казка, яку ми маємо можливість зрозуміти та побачити…а можливо, навіть стати її героями…адже « …весь світ театр і ми в ньому актори… ».

Мар’яна ЗЕЛЕНЮК