В Україні є безліч селищ та містечок, які, на жаль, маловідомі, проте їх земля назавжди залишила у своїй пам’яті багатовікові історичні події, вона є рідною для багатьох діячів культури, з її долею пов’язані славетні нам сьогодні імена.

Одним із таких країв є старовинне, мальовниче своїми парками, вулицями та пам’ятниками «місто над ставом» Ходорів. Цей невеличкий куточок Галичини назавжди причаровує усіх людей, які хоча б раз у ньому побували. Яка ж історія утворення цього міста? Які відомі особистості пов’язані із ним? А головне, який зв’язок приховує ця місцевість із українським Каменярем, взірцем для усіх поколінь письменників та поетів, патроном нашого університету – Іваном Франком? Про це – у нашій статті.

42732Місто Ходорів (в минулому Ходоростав) відоме з 1394 року – саме до того часу відноситься перша письмова згадка про нього. Проте, згідно з археологічними розкопоками, територія поблизу міста була заселена ще за кам’яного віку, 7-8 тисяч років тому. Спочатку місто, як і більшість стародавніх поселень, розташувалося в місці, пристосованому до оборони: на острові, утвореному ставом і одним з рукавів річки Лугу. У XV ст. на острові було збудовано замок з укріпленням, знаходимо у документах згадки і про митницю, яка розміщувалась на перехресті важливих торгових шляхів. Старовинне місто оточували вали з вежами. Увійти можна було лише через брами, одна з яких знаходилася в східній частині, інша – на заході. До речі, залишки другої збереглися до XIX ст.: про неї згадує А. Петрушевич. Від замку не збереглося і сліду, але про нього нагадує сучасна Замкова вулиця. Цікаво й те, що зображення, яке поклало основу для герба міста, походить ще приблизно з XVII – XVIII ст., коли одна з печаток, що ставилась на документах, мала вигляд рибалки з сіткою для виловлювання риби.

x_5f58049eВажких випробувань зазнав Ходорів та його жителі протягом усього періоду його існування. Проте, місто зберегло свою неповторність. Серед лісів та ставків, невеличких кварталів та будівель зростало та зростає і сьогодні не одне покоління талановитих людей. Мабуть, усім нам відоме ім’я уродженця Ходорова М. Верещанського – священика, народознавця, мецената, людини, про яку згадував навіть Іван Франко у своїй творчості. Можливо, перетиналися шляхи Каменяра і ще з одним вихідцем із Ходорова, поетом, літератором, польським істориком права – Освальдом-Мар’яном Бальцером. Хотілося б відзначити також І.Кедрина-Рудницького – видатного українського журналіста, який також народився у цьому містечку. Важливою постаттю є Г.Закаляк – архієпископ Ужгородський і Мукачівський, котрий зберіг жезл блаженного митрополита Андрея Шептицького. Сином ходорівської землі вважається і В. Лопушанський – український письменник, творчість якого була вимушено забута. Не можна не згадати і про славетного ходорівчанина, студента нашого університету, відомого українського поета, шестидесятника, лауреата державної премії ім. Тараса Шевченка – Ігоря Калинця.

Нерозривно із долею Ходорова пов’язана Ірина Вільде – відома українська письменниця, громадська діячка, донька відомого прозаїка, поета, публіциста і у свій час директора Ходорівської середньої школи №1 – Д. Макогона. Потрібно згадати і про таких священиків, видатних релігійних діячів як І. Винницький, Яків Долгий, І. Яцків, С. Цибран.

Варто звернути увагу на таку постать як Северина Кабарівська – відомого у Галичині педагога та громадського діяча, одну із засновниць «Просвіти» у Ходорові (1913р.). Цікавий той факт, що саме вона від імені «жіноцтва ходорівської землі», очолювала делегацію з метою привітання І. Я. Франка з нагоди його 40-річного творчого ювілей. Вона написала спогад про цей цікавий епізод з життя, який називається «Хвилина в хаті генія».

x_38eee8a6Варто зазначити, що про зв’язок І. Франка з ходорівською землею свідчать і значно цікавіші факти. Зокрема, про них пише у своїй невеличкій краєзнавчо-дослідницькій праці Любомир Калинець: «Слідами І. Франка на Ходорівщині». Спираючись на достовірні джерела, автор цілком пітверджує те, що І. Франко побував у свій час в Добрівлянах, бо ж саме у цьому селищі вчителювала Ольга Білинська, родичка його близького друга В. Коцовського. Існує думка, що ця жінка була так-би мовити «зів’ялим» коханням, Франковим «хвилевим захопленням».

Несе у собі цікавість і народна пісня «Ой світи місяченьку», яку в Ходорові співали ще прадіди. Здавалося б, який зв’язок має ця пісня із Іваном Франком? Виявляється, вона була записана з уст ходорівського злочинця самим Генієм. А сюдячи з того, що була внесена до збірки Ф. Колесси «Улюблені пісні І. Франка» – була річчю, яка і справді захопила Каменяра.

У Ходорові, у невеличкій хатині мешкала родина Поташників. Син глави сімї Богдан повідомив, що їх сім’я мала доволі тісні зв’язки з Франками. Отож, це дає підстави говорити про те, що великий Каменяр був, можливо, і у самому Ходорові. Жителька міста Є. Коцовська пригадала розповіді батьків, які говорили, що стародавній храм святих безсрібників Косми та Дем’яна був відвіданий великим Генієм. Якщо це і справді так, то це і не дивно, адже милувався дерев’яною церковцею і делегат Львівської єпархії отець М. Шадурський, і митрополит Андрей Шептицький під час його візиту у 1912 році.

Зараз у місті традиційно відзначаються уродини великого Каменяра. Влаштовуються різноманітні концерти, щорічно відбуваються поклади вінків до підніжжя пам’ятника «Титана духу та праці». Сьогодні корінні жителі та гості можуть прогулятися вулицею Франка, заглянути у прозорий ставок, черпнути із річки водиці, вдихнути на повні груди чистого повітря, відчути запах трави, яка проросла з багатовікової, величної землі Ходорова.

Оксана СВІТЛИЦЬКА