Живий вертеп – дарунок гостям зі Сходу

Нарешті той день, якого всі з нетерпінням чекали, настав. Розділити з галичанами радість свята народження Христа приїхали студенти зі сходу України. Вони ознайомилися зі старовинним Львовом, а потім разом із родинами своїх нових друзів скуштували Святої вечері.

Та справжньою родзинкою українського Різдва є, безсумнівно, вертеп. 8 січня в глядацькій залі студентського клубу гості побачили не лише ляльковий, але й найпопулярніший на сьогодні його різновид. Студенти-філологи другого курсу показали своїм гостям живий вертеп у найкращому дусі українських традицій. Їхнє дійство базувалося на трьох традиційних „китах” українського вертепу: віршованому мовленні, двочастинній структурі і актуальності сюжету в повсякденному житті. Перша частина – канонічна, серйозна і закінчувалась смертю царя Ірода. Але навіть тут були присутні комічні елементи, що спричиняло сміх у залі. Далі глядачів розважали Мошко з Сурою, які, окрім наїдків, вимагали також за свою „нелегку” працю ще й готівку, і не лише у гривнях, але й у твердій валюті. Що ж, деяку копійчину їм дали, але сподіваних доларів і євро в їхній сумці не виявилось, принаймні з иншими учасниками вони ними не поділились.

Лицедії підготували цілу серію замаскованих натяків і недомовок, під якими легко проглядалася сучасна суспільна і політична ситуація в Україні. Ніби випадково Ірод був одягнутий в білу туніку і синю накидку, а Ангел – підперезаний оранжевим поясом… Загалом поставлений вертеп був контрастним. З одного боку це були традиційні образи Ангела, мудреців, Пастушка, колядників, Смерти. Сучасного колориту набули Ірод в античному вбранні, але з мобільним телефоном, жид, який крім звичайного набору товарів (горілки, марципанів і т. д.), торгував ще й стартовими пакетами мобільного зв’язку і білим вином, а жидівка-аферистка спілкувалася сучасним жаргоном.
Свято закінчилось, а ми сподіваємося, що теплий спогад про нього надовго залишиться з нашими гостями.

Богдан Кріль

З 6 по 9 січня за ініціятиви Львівського національного університету імени І. Франка та Українського Католицького Університету відбулася всеукраїнська акція “Різдво Разом”. Відсвяткувати Різдво разом з львів’янами забажали більш як дві тисячі студентів та старшокласників зі Східної України. Академічна спільнота ЛНУ ім. І.Франка прийняла до своїх родин понад триста студентів майже з усіх східних областей України, головно ж, із міста Харкова. Гості мали можливість спостерігати певну велич і красу українських традицій святкування Христового Різдва, великою мірою збережену у західних регіонах нашої країни. До програми святкових заходів ЛНУ ім. І.Франка долучилися також студенти філологічного ф-ту, які (за ініціятиви студентів катедри української фольклористики) під керівництвом п.Андрія Вовчака, із участю молодіжного гурту “Вогневир” на сцені Студентського клубу презентували для гостей різдвяне вертепно-колядкове дійство. Також для гостей, на замовлення університету у видавництві “ТеРус” із логотипом акції видано збірник колядок та сценарій різдвяного вертепу “Нова радість стала…” (Упорядники: Ірина Довгалюк, Андрій Вовчак). Цю святкову й водночас феєричну атмосферу, доповнили екскурсії по Львову, круглі столи, огляд експозицій, творчі зустрічі, зокрема зворушливими як і для самих гостей, так і для львів’ян стали зустрічі зі Святійшим Патріярхом Любомиром (Гузарем) у Митрополичих палатах Собору св. Юра та з ректором ЛНУ ім.І.Франка Іваном Вакарчуком. Незабутні враження залишились у пам’яті гостей й від самого міста у всій повноті його архітектонічної вивершеності та культурної поліфонії: “Старовинне місто Львів зустріло нас дійсно казково, огорнуло своїм шармом, запахом кави, Вірою, Надією, Любов’ю”*, – ділиться своїми враженнями Олександер, студент-філолог із міста Слов’янська (Донецька обл.). Для багатьох учасників акції „львівське Різдво” стало попросту сповненням їхніх мрій. Так, зокрема, було для Катерини Симонової із м.Луганська: “ Моєю мрією завжди було відсвяткувати справжнє українське Різдво, бо у Луганьку, де я живу, воно зовсім інше. Тут багато людей не надають цьому святу належної уваги, деякі просто не розуміють містичності Святвечора. Саме тому я завжди мріяла святкувати Різдво у Львові, бо саме там, на мою думку, можна побачити справжню українську культуру, відчути справжню українську душу. Я щиро дякую організаторам цієї акції за те, що ви надали мені змогу здійснити мою мрію»! Від’їжджаючи додому ще багато хто із учасників акції ділився своїми враженнями, ці та ще деякі инші вражіння наших гостей, ми залюбки запропонуємо Тобі, дорогий Читачу, у подальших матеріялах нашої рубрики.

* ортографію та стиль авторів подано без значних змін

Іван Бондар

Враження

Добридень!

Люди, не знаю хто це організував, але ідея більше, ніж супер. Власне, я є студентом Харківського Національного Університету Радіоелектроніки і скажу вам відверто, що на заході України Різдво святкують на порядок краще (власне, хоча б святкують, що тут не всі роблять). Тут основним святом є Новий Рік, а інші це лише хороший привід випити. Мені легше, на Різдво я іду до рідні в Луцьк. Але скажу вам як житель Харкова, що місцевим жителям дуже потрібне спілкування із західноукраїнцями. По-перше, тут (завдяки зусиллям радянської влади) ще досі скрізь і всюди панує неприязнь і навіть страх перед Західною Україною і Львовом зокрема. Власне, я не одноразово чув висловлювання на кшталт “если мы поедем на Запад, то там нас обязательно убъют, или по меньшей мере изобъют за одно только “Здравствуйте!”. А це погодьтесь жахає. Недавно на мітингу в підтримку Януковича, куди привезли десятки автобусів із Донецька, мені вдалось поспілкуватись із жителькою цього нещасного міста. Вона на повному серйозі заявила, що вона швидше поїде кудись в Ірак, аніж до Львова, бо там її вб’ють. Це, до речі, вже не смішно. А чого варта заява нашого опального “губернатора” Кушнарьова (цього наляканого “шкідливого кота-сепаратиста”) про те, що він дуже не рекомендує дітям Харкова їхати на Захід України (не лише до Львова), бо нібито переживає за їхню безпеку. Так що хвала вам і шана, ви ж бо робите велику справу. Наскільки велику, вам важко зрозуміти, бо ви не знаєте тутешніх (зокрема Харківських) настроїв і, як кажуть, “зашуганості” населення.
Всього вам найкращого, Андрій

Хочу висловити щиру вдячність шановинм організаторам акції, привітним жителям Львова, та міста Стрий (адже, я жила в сім’ї, що мешкає саме там). Цього року на Різдво мені виповнилося 18 років, і я можу з впевненістю сказати, що цей день народження, а також Різдвяні свята були найкрасивішими в моєму житті. Я назавжди зачарована Львовом, народними традиціями і ментальністю західних українців. Саме тут я зрозуміла, чого не вистачало моїй душі в місті Києві, – це теплоти та величі народних традицій і звичаїв, їхньої неперевершеної простоти і щирости. Доки подібні явища будуть існувати, доти буде жити Україна. Велике –велике Вам СПАСИБІ за те, що зберігаєте і поширюєте це диво !!!

Леся з Києва 08.01.05 р.

Благадарю всех организаторов акции «Різдво Разом».

Я была очень удивлена искреностью чуств, приветливостью жителей Львова и львовской области .

Не отличусь оригинальностью и хочу просто пожелать счастья, здоровья организаторам и всем студентам, и их семьям,
которые приняли нас к себе и уделили нам в эти праздники столько внимания, добра и тепла.

Эти пожелания я высказываю от всей души искрение, от чистого сердца!!!

Дякую Вам усім :)

Наталия (Харківський національний економічний університет)

Дякуємо усім львів’янам за теплий та лагідний прийом. Ми б хотіли залишитися тут назавжди. Такі гарні пам’ятки культури. Особливо нам сподобалося кладовище, великий замок та Ратуша, де дуже багато сходів. Дякуємо за теплу атмосферу Вашого чудового міста. Це дісно маленький Париж. З найкращими побажаннями Ваші східні друзі.

Жанна та Світлана (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна)

Троє одеситів, студентів ОЮІ НУВС, хочуть виразити щиру подяку всім, хто ініціював приїзд студентів із Півдня та Сходу на Західну Україну. Хто знає, коли б в нас з’явилась така нагода побувати в Карпатах, де ми жили в дуже привітній сім’ї, завдяки якій ми бачили, як тут святкують Різдво.
Ще раз дуже дякуємо

Львів дуже красиве та старовинне місто, я та дівчата, які приїхали, були зачаровані ним. Дуже привітні люди, нас дуже привітно зустріли, ми навіть такого не чекали.
Акція “Різдво Разом” – це дуже гарна ідея, хотілось б, щоб така акція повторювалась кожного року, ми у свою чергу запошуємо львів’ян до себе в гості. Люди повинні спілкуватися, бо живемо в одній країні і повинні бути дійсно разом і не тільки на Різдво.

Олена (Донецька обл. м.Краматорськ)